5ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ


Το Παρθένι και Λακκί της όμορφης Λέρου στο νησί της Άρτεμης, οι βασανιστές της χούντας το 1967-1974 μετέτρεψαν σε στρατόπεδα εξορίας για χιλιάδες αγωνιστές της δημοκρατίας. Αισθανθήκαμε βαθιά συγκίνηση και δέος όσοι βρεθήκαμε στο νησί αυτές τις μέρες μνήμης και δημοκρατίας του 5ου Συμποσίου Λέρου με θέμα : "Η λογοτεχνία στην Αντίσταση και την εξορία" 8-10 Οκτωβρίου 2004.
Το συμπόσιο οργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου. Παρευρέθηκαν πολυάριθμοι αντιστασιακοί αγωνιστές που έζησαν τις εξορίες και τα βασανιστήρια σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέρου.
Συγκλονιστική ήταν η ξενάγηση στο στρατόπεδο Παρθένι του αγωνιστή-λογοτέχνη Παναγιώτη Αρώνη, καθώς και του Γιάννη Στρατή, αντιπροέδρου της ΣΦΕΑ. Και οι δυό φυλακισμένοι εδώ από τους συνταγματάρχες στην επταετία. Μέσα στο τολ μας έδειχναν τα σημεία εκεί όπου έζησε ο καθένας από τους αγωνιστές.
"...Εδώ ήταν ο Γ.Ρίτσος, εκεί ο Χ.Φλωράκης, εκεί ο Μ.Γλέζος, ζούσαμε σε άθλιες συνθήκες που δεν περιγράφονται με λόγια...".
Ήταν εκείνοι που δεν υποτάχθηκαν και δεν έπαψαν ποτέ να αγωνίζονται για λευτεριά και δικαιοσύνη. Εκεί στις φυλακές και τις εξορίες έγραψαν λογοτεχνία και ποίηση. Έστειλαν μηνύματα σε όλο τον κόσμο για τις συνθήκες κράτησής τους με κάθε τρόπο που πολλές φορές τους στοίχιζε ακόμα και τη ζωή τους.
Το συμπόσιο άνοιξε με χαιρετισμό του νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη. Χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης, η έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Σιφουνιού κ.α. Πολύ ενδιαφέρουσα η εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Πάυλου Ναθαναήλ. Αναφέρθηκε στο BBC και τον ρόλο που έπαιξε στην ενημέρωση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της χούντας. Ο πρόεδρος της ΣΦΕΑ στρατηγός Μιχάλης Βαρδάνης δήλωσε στο ακροατήριο με τα θερμά αγωνιστικά του λόγια λέγοντας ότι "η Αντίσταση κατά της τυραννίας υπήρξε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας λόγου και τέχνης".
Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ΔΣΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
"...Με τον εμφύλιο πόλεμο επιδιώχθηκε και η φυσική εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης".
Για τον αντιδικτατορικό Τύπο και και λογοτεχνία των Ελλήνων του εξωτερικού 1967-1974 αναφέρθηκε ο Δημήτριος Παλαιολογόπουλος με ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Νίκος Κάσδαγλης μας συγκλόνισε διακόπτοντας την ομιλία του πολλές φορές από την συγκίνησή του και ζήτησε τη βοήθεια της συζύγου του στην ανάγνωση.
Οι δύο συναυλίες που δόθηκαν στο πλαίσιο του συμποσίου, η πρώτη του Βασίλη Λέκκα και η δεύτερη της Άννας Μπιθικώτση με τον Σωτήρη Δογάνη, ήταν καταπληκτικές. Με τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκι και γενικά τραγούδια του αγώνα που ενθουσίασαν το ακροατήριο.
Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα η Ημερίδα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Λέρου, με επίκαιρες και δυναμικές εισηγήσεις, αναφερόμενοι στον πολιτισμό και τη Λέρο. Η κ. Δημητριάδου Καμπούρη Νινόν, μονωδός όπερας-λογοτέχνης, καταχειροκροτήθηκε για το ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό, τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο. Εντυπωσιακή ήταν η εισήγηση της προέδρου του δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Λέρου Φρόσως Τζανουδάκη, εκπροσώπου της θεατρικής ομάδας Λέρου, που συμμετέχει ενεργά, με θέμα "Το παρασκήνιο του θεάτρου, παρασκήνιο της ζωής". Η Φρόσω Τζανουδάκη ήταν η συντονίστρια και η ψυχή του συμποσίου όλων των ημερών.
Η δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο Παρθένι από τον μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Νεκτάριο, την Κυριακή το πρωί, ήταν συγκινητική: "Φυλάξτε τη δημοκρατία σαν κόρη οφθαλμού..." μας είπε. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφανιών με συγκίνηση και δέος.
Πολύ σημαντικά τα συμπεράσματα του 5ου Συμποσίου Λέρου "Μέρες μνήμης και δημοκρατίας". Μεταξύ άλλων τονίζεται:
"Το συμπόσιο, που ζέστανε καρδιές και μνήμες, εστιάστηκε στο να προσεγγίσει τη λογοτεχνία μέσα από τη φυλακή και την εξορία, μέσα από τον αγώνα για ελευθερία. Οι λογοτέχνες μας δεν επωμίσθηκαν απλά το χρέος να μεταλαμπαδεύουν με τα έργα τους υψηλές αξίες και ιδανικά ως τροφή για τις πνευματικές εξάρσεις του λαού μας, αλλά και να τον βοηθήσουν να στέκεται όρθιος στην καθημερινή του ζωή και δράση.
Η βασική ιδέα που πλανήθηκε πάνω από το συμπόσιο ήταν ότι οι αλυσίδες, τα κελιά, τα κάγκελα φυλακίζουν μόνο το κορμί.
Η ψυχή, το μυαλό, η σκέψη ξεπερνούν όλα τα εμπόδια, γίνονται λίπασμα αειφόρου πνευματικής ανάπτυξης, εξανθρωπισμού του ανθρώπου.
Οι έγκλειστοι στις φυλακές και τις εξορίες σιγοτραγούδησαν Κάλβο, Σεφέρη, Ρίτσο, Ελύτη, Αναγνωστάκη, Γκάτσο, Λειβαδίτη, Ρίτα Μπούμη-Παπά, Ελευθερίου, Ξένο, Νερούδα, Πωλ Ελιάρ. Στο εξωτερικό η έμπνευση και η σκέψη ήταν προσηλωμένες στην πατρίδα, στον αγώνα και τη λαϊκή κυριαρχία. Η λογοτεχνία στάθηκε λάβαρο, καθοδηγητής και εμψυχωτής του λαού, αραξοβόλι στην τρικυμία.." και κλείνει:
"...Σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2004, στο 5ο Συμπόσιο Λέρου, ύστερα από πρόταση του νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, αποφασίστηκε το επόμενο Συμπόσιο Λέρου 'Μέρες μνήμης και δημοκρατίας' να αφιερωθεί στη συμβολή της γυναίκας στην αντιστασιακή πάλη.

Το προεδρείο του 5ου Συμποσίου Λέρου:

Η Πρόεδρος: Χρυσούλα Σιφουνιού, έπαρχος Καλύμνου
Τα μέλη: Φροσύνη Τζανουδάκη, πρόεδρος ΔΠΚΛ, Αντώνης Νταλλάρης, πρόεδρος "Άρτεμις", Κώστας Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος, Γιάννης Στρατής, αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ,
Βασίλης Ασημακόπουλος, μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών".



Βασίλης Ασημακόπουλος
Εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ" , Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: