ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

" Ο ποιητής Βασίλης Χρ. Ασημακόπουλος, έχει άρτιο στίχο και καθώς παντρεύει την παραδοσιακή ποίηση με τη μοντέρνα, μας δίνει αιστητική απόλαυση, συγκίνηση, ν' αντλούμε θάρρος επίσης για τη ζωή, αγώνα για δικαιοσύνη και ευλαβική σπονδή για κείνους που πέσανε στην εθνική αντίσταση. Τον ποιητή τον διακρίνει ωριμότητα, γνώση, όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά ολόκληρων καταστάσεων ζωής. "

Νίκη Κωνσταντινέα "Ανανεωτική Κίνηση"
Ιούνης 1978

**********

" Η συμπόνια διατρέχει την ποιητική του συλλογή "Στίγματα." θάλεγα, πως ίσως κάποια από τα στιχουργικά "ξεσπάσματά" ου μακραίνουν περοσσότερο από όσο θ' αποζητούσε το θέμα που καλλιεργεί. Όμως, υπάρχει το στοιχείο της ειλικρίνειας που αφοπλίζει μια εντονότερη επίκριση....".

Αλέκος Λιδωρίκης "Ελευθεροτυπία" 23. 1. 1978

**********

"Το βιβλίο σας, πέρα από την αναμφισβήτητη λογοτεχνική του αξία, είναι μια σημαντική προσφορά στον αγώνα για τη Δημοκρατία".

Γιάννης Κάτρης "Ελευθεροτυπία" 26. 09. 1977

**********

"....μιά σεμνή και πυκνή σε περιεχόμενο ποιητική συλλογή, κατάμεστη απ' βαθειά στίγματα μιάς δύσκολης και τυραννικής εμπειρίας. Ίσως τα ποιήματα του Βασίλη Ασημακόπουλου να μη συλλάβουν πάντοτε αυτό που λέμε "αισθητική αρτιότητα", αλλά αν μειονεκτούν κάπως στην αισθητική κατορθώνουν παρ' όλα αυτά να μας μεταβιβάζουν έναν αληθινό ανθρώπινο καυμό.....".

Δημήτρης Δούκαρης "Ε.Ρ.Τ." 12. 09. 1977

**********

"Λεβεντιά αποπνέουν εκείνα τα ποιήματα που αναφέρονται στ' αντιστασιακά χρονικά του λαού μας. Τα ερωτικά και τα φυσιολατρικά, έχουν ευαισθησία και χρώμα. Πρόκειται για γνήσια ποιητική διάθεση, που βρίσκει την έκφρασή της αυθόρμητα".

Κωστής Κοκόροβιτς 27. 10. 1979

**********

"Γερή, γνήσια ποιητική διάθεση ζωντανή γλώσσα, παλλόμενο αίσθημα".

Μιχαήλ Δ. Στασινόπουλος 02. 10. 1979

**********

".....Έχει μέσα του ο ποιητής πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Έχει πολλά να πει και ξέρει να τα πει. Μερικά του ολιγόστιχα είναι σαν αποφθέγματα".

Έλλη Αλεξίου 15. 08. 1977

**********

".....Αυτό το πάθος του αγώνα, η πίκρα για τα πάθη του και το βάλσαμο της ποίησης συνθέτουν την αληθινή ομορφιά τους, που πολύ με συγκινεί......"

Γ. Α.Μαγκάκης 12. 12 1977

**********

"Η ποιητική συλλογή "Στίγματα" του εκ Σειρών Β. Χ. Ασημακόπουλου είναι ένα βιβλίο που έρχεται να προστεθεί στ' άλλα των πνευματικών μας ανθρώπων, οι οποίοι πασχίζουν να δείξουν ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο υλική, αλλά και πνευματική υπόσταση ' που συλλαμβάνουν με τις ευαίσθητες κεραίες της ψυχής τους τα μηνύματα της εποχής και γίνονται μύστες και οδηγοί πνευματικοί. Η έμπνευση του ανωτέρω ποιητή είναι αξιοπρόσεχτη, γιατί, χωρίς να της λείπει ο τόσο συμπαθής τόνος της νοσταλγίας, πάλλεται και αγωνιά και προσπαθεί να συγκρατηθεί μέσα στο σύγχρονο κόσμο μας....."

"Παγκαλαβρυτινό Βήμα" Ιούλιος 1979

**********

".....Μια παρουσία λυρική. Που σε αγγίζει σε μια χορδή ευαίσθητη. Ένας πόνος βαθύς για τον άνθρωπο, τον καθημαγμένο της γης. Ένας λόγος δεμένος με τη γη τη μαρτυρική των Καλαβρύτων. Που οδεύει πάνω στο λυγμό. Κατακυριεύει τη συλλογή μια αμεσότητα λόγου, μια προσέγγιση άφθαρτη στη μάνα φύση. Εικόνες υποβλητικές και καθαρόαιμες. Μια πορεία λυρική προς το φως. Που είναι πνιγμένο στο αίμα. Αναζήτηση του Ανθρώπου μέσα στον ορυμαγδό αυτού του ανθρωποκυνηγητού του ασταμάτητου...... Μια προσφορά αξιόλογη στο χώρο της τέχνης".

Τίμωνας Στρουθιάς "Αλλαγή" 16. 02. 1981

**********

".....Η ποίηση του Βασίλη Ασημακόπουλου με το κοινωνικό-επαναστατικό της περιεχόμενο και τις λυρικές της προεκτάσεις, θεμελιωμένη γερά πάνω στις πρωτοπόρες κοινωνικές ιδέες και τα ιδανικά του ποιητή, και εκφρασμένες με τους απλούς ελεύθερους στίχους του, αποτελεί μια αντιπροσωπευτική περίπτωση της σημερινής ΝεοΡεαλιστικής Ποίησης στην πατρίδα μας".

Γιάννης Νικολόπουλος, Στο βιβλίο του "Νέα Ρεαλιστική Ποίηση"
Μάρτης 1981

**********

".....Είναι μια ποίηση που διαγράφει μια λαμπρή δημιουργία, μια ποίηση ζωντανή, ζυμωμένη με τη σκληρή πραγματικότητα που προσπαθεί να την εκφράσει με μεγάλη ειλικρίνεια και πάθος. Ο Βασίλης Ασημακόπουλος έζησε τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, εμπνεύστηκε από την αγωνία του έθνους για τη λευτεριά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γεύτηκε κι αυτός την πίκρα και την απογοήτευση σαν τελείωσε το Γυμνάσιο και τράβηξε για τη Γερμανία σέρνοντας μαζί του και τη λύρα που κληρονόμησε από τα νταμάρια της Βαρσινίτσας, τ΄'Αι-Γιώργη και της Μόρνας. Άνοιξε τις χορδές της καρδιάς του κι ακούστηκε η φωνή κι ο σάλαγος της Καλαβρυτινής γης. Και είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι, ο ποιητής διαπνέεται από τις σύγχρονες αρχές και ιδέες, συγκινείται από τα γεγονότα και τις καταστάσεις με πλατύτερο χαρακτήρα. Αγωνίζεται απλά για μια ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την τιμή και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ο Βασίλης Ασημακόπουλος έχει αξιόλογο έργο που σύντομα θα ακολουθήσει. Θα το καρτερούμε με ιδιαίτερη χαρά".

Νώντας Περ. Σακελλαρόπουλος 01. 10. 1977

**********

Δεν υπάρχουν σχόλια: